5 שלבים פשוטים לבניית קורס אונליין מוצלח

מאמר שמאגד כמה שלבים פרקטיים, יחד עם הגישה המנטלית הנדרשת ליצירת קורס אונליין מוצלח. והדרך להוציא לאוויר קורס דיגיטלי בחינם.

בתקופת חיים זו, בה יותר ויותר דברים עוברים לאונליין, והחיים שלנו ברחבי הרשת מקבלים נפח הרבה יותר גדול, קל יותר לראות את הערך הרב של נכס דיגיטלי כגון קורס אונליין. אם הקורס טוב, הוא ירוץ ברשת ויגיע לאנשים מפה לאוזן ובעזרת שיתופים, אם הוא משווק טוב הוא אף יגיע ליותר אנשים. ובכך יש בידכם נכס דיגיטלי עם הכנסה פאסיבית שדורש מעט מאוד תחזוקה עד כדי כלל לא.

מלבד זאת, סיבה נוספת מספיק טובה לבניית קורס אונליין היא – יש לכם ידע מסויים ואתם רוצים לשתף ולחלוק אותו, משהו שעושה לכם טוב ואתם רוצים להפיץ לעוד אנשים. ואם אתם נותנים משהו החוצה, גם מגיע לכם לקבל. הכנסה מנכסים דיגיטליים יכולה להיות טובה מאוד ומתגמלת. 

מאמר זה מיועד לכל מי שמתעניין בקורסים דיגיטליים והדרכים ליצור אותם.

בניית קורס אונליין - חמשת השלבים:

1. רעיון

רעיון מתחיל בהשראה, בדמיון, במחשבה שמדליקה אצלך בלב איזשהו ניצוץ של התלהבות! אם משם זה הגיע כנראה שאת/ה בכיוון הנכון!
הרעיון הוא בעצם הזרע שאותו אנחנו רוצים לטפח על מנת שנוכל לקטוף את פירותיו בסוף התהליך.
זה יכול להיות רעיון פשוט שבו אתם רוצים לחלוק מהידע שלכם בכל נושא שהוא – לימוד בישול, חקלאות, תנועה, התפתחות אישית, שפה, אומנות, ידע שונה מעולם המחשב, צילום, משחק, הורות ועוד אינספור נושאים שאני יכול להמשיך לציין פה. עלה לכם רעיון כזה – כתבו אותו ותנו לדמיון להמשיך לפתח אותו.

שתפו את הסביבה בכשרונות והמתנות שלכם.

והכי חשוב, פעלו ליצור אותו תנו לו ביטוי בעולם הפיזי מעבר לדמיון, רק כך התנועה תזרום ועוד השראה תגיע, אתם תהיו מופתעים!

אם יש לך השראה ללמד-לתת משהו, אז כנראה שיש מישהו או כמה שמחכים לקבל ממך את המתנה הזאת. הצד השני של המטבע.
אם אין מישהו שמחכה ללמוד את זה ממך – כנראה לא היית מרגיש/ה את ההתלהבות הזאת ליצור משהו.

שתפו את הסביבה בכשרונות והמתנות שלכם.

2. מבנה לקורס אונליין

בדרך כלל בניית קורס אונליין או כל קורס אחר למען האמת נבנית עי” יצירת שלבים/שיעורים.
לאחר שגיבשתם רעיון כללי לאיזה כיוון ברצונכם לקחת את הקורס, חלקו אותו לשלבים – גם אם תחילה לא כל כך ברור לכם איך יתבצעו השלבים, כתבו בפירוט מה אתם רואים ומדמיינים בכל שלב ובכל חלק בקורס, חישבו על התוכן, נקודות חשובות שאתם רצים להעביר, תמונות או זוויות צילום שהייתם רוצים לשלב, ואם יש צורך לדייק הוסיפו תתי שלבים, תנו לכל שלב שם וכותרת – זה יעשה הרבה סדר ויבהיר את הפאזל שנפרס לפניכם. עד אשר יתבהר לכם מה יש בכל שלב בקורס ומה הסדר של החלקים.

מעל הכל הישארו תמיד בפשטות, אל תסבכו את עצמכם בכך שתרגישו שאתם צריכים ליצור משהו מפוצץ! גם אם אין לכם רעיונות גדולים לאפקטים, תמונות או דרך מגניבה ומיוחדת בעיניכם להעביר את התוכן שלכם, דעו שכל עוד אתם מצליחים להעביר את זה בצורה פשוטה וברורה דרך קורס האונליין שלכם, זה מספיק בשביל האדם שצמא לידע הזה.
ושוב אם יש לכם השראה ליצור את זה, בהכרח יש את האדם בצד השני של המטבע שצמא לידע הזה.

3. צילום הוידאו

אז הנה אנחנו עוברים לחלקים יותר פרקטיים ותפעוליים בקורס אונליין – צילום הוידאו.
בצילום יש לקחת בחשבון 4 אלמנטים עיקריים:

ציוד הצילום

תמיד יראה טוב יותר לצלם במצלמה מקצועית ולא בטלפון, אך בימינו הטלפון הסלולרי עושה עבודה מצויינת, מפשט את הכל (אין צורך ללמוד לתפעל מצלמה מקצועית), ונותן תוצאות מעולות! כדאי להתאבזר בחצובה לטלפון נייד – זה לא תמיד חובה, אך זה יעשה את החיים קלים יותר בביצוע משימות הצילום. (ניתן למצוא חצובות מעולות במחירים זולים כאן בלינק).
אם הקורס שלכם מצריך צילום מסך של המחשב, אפשר להשתמש בתוספים לכרום כמו Loom שהוא תוסף חינם עם גרסה משודרגת שעולה מעט מאוד, אם מדובר בכמה צילומים מרוכזים, אפשר אפילו לנצל את תקופת הניסיון של התוסף ולא לשלם בכלל.

מיקום

סביבת הצילום – יכולה להיות מגוונת מאוד בהתאם לאופי ונושא הקורס, לדוגמא – צילום בטבע, צילום בסטודיו, במטבח, בקליניקה, בחצר, במשרד, בבית או אפילו צילום מסך של המחשב.

הדגשים אותם אנו רוצים לקחת בחשבון בסביבת הצילום הם תאורה טובה – גם אם מצלמים בבית ובעיקר כשמצלמים בחוץ יש לקחת בחשבון שהפריים לא יהיה חשוך מידי ולא מסונוור משמש. לצילום חוץ – מבחינת תאורה, ימים מעוננים הם מצויינים, או בימי הקיץ שעות הבוקר המוקדמות או אחה”צ. כדאי להימנע לצלם בימים עם רוחות חזקות – זה פשוט הורס את הסאונד והפריים.
לצילומי פנים – לוודא שיש תאורה טובה ואובייקט הצילום לא חשוך מידי. (גם כאן אין צורך לשבור את הראש ביותר מידי פרפקציוניזם). מעבר לתאורה, בצילומי פנים רצוי שהסביבה תהיה מסודרת ונעימה כרקע לעיני הצופה.

סאונד

אם הייתי בוחר להשקיע כסף על דבר אחד מכל הדברים לבניית קורס דיגיטלי, זה על מיקרופון. זה לא אומר שצריך לקנות מיקרופון במאות דולרים $$. גם מיקרופון פשוט ב20-30$ יעשה שינוי מהותי. וזה גם לא אומר בהכרח שחייב לקנות מיקרופון, פה זה תלוי מאוד בסוג הקורס אותו אתם מצלמים. אם אתם עומדים מול המצלמה במרחק לא רב מידי, המיקרופון של הטלפון יכול לעבור. מעל 2 מ’ מרחק מהטלפון (תלוי בחלל) – הייתי אומר שמיקרופון הוא הכרחי.
איכות הסאונד בקורס אונליין יכול לעשות את ההבדל בין קורס גרוע לקורס מצויין!
אני אישית השקעתי במיקרופון מצויין ולא יקר מאמאזון, שאני ממש מבסוט עליו ועושה עבודה מצויינת ומקליט באיכות מעולה!
הנה שני אופציות של מיקרופונים לא יקרים מידי ומצויינים לדעתי:

דיבור אל מול מצלמה

אלמנט הדיבור מול מצלמה הוא טריקי יותר, יש כאלו שזה בא להם בקלות ומהצד השני יהיו אלו שזו תהיה המשוכה הגדולה שעליהם לעבור.
אם זה מאתגר אתכם ראו בזה כמתנה של תהליך יצירת הקורס. כשצילמתי את קורס האונליין שלי, נאלצתי לעשות אינספור טייקים ולצלם כל פעם מחדש סרטונים בהם נתקעתי, או  שהמסר לא עבר ברור, היו רעשי רקע, ובמיוחד בהתחלה לוקח זמן “למצוא את הקול שלך” מול המצלמה. אפילו אשתי שבמקצועה שחקנית ומצלמת המון סרטוני וידאו אודישנים וכו’, הרבה פעמים עושה כמה טייקים עד שמגיעה לתוצאה הרצויה.
תרגלו את הטקסט “על יבש”, כיתבו לכם נקודות חשובות שתרצו לגעת בהן במהלך ההקלטה ומעבר לכל היו משוחררים וקלילים, היו עצמכם – כך זה יעבור בצורה האותנטית ביותר.
כמו כן זיכרו שגם אם צילמתם טייק ארוך ו”פיקששתם” רק בנקודה מסויימת בתוכו, אין זה אומר שאתם צריכים למחוק ולהקליט מחדש, תוכלו פשוט למחוק את הנק’ הזאת בעריכת וידאו פשוטה. תכננו היטב פרקים, חלקים ועצירות קצרות במהלך הצילום, כך שיהיו מרווחים שיאפשרו מחיקות ועריכות וידאו. אתם תהיו טבים בזה ככל שתתנסו. 

לאחר שתעברו את “המשוכה” הזאת, ויהיה לכם פשוט יותר לצלם את עצמכם, הרווח שלכם יהיה בעל ערך רב, מעבר ליצירת הקורס, כי בזאת בעצם שידרגתם את עצמכם ואת הביטחון העצמי שלכם תוך כדי התהליך – שזה Priceless! יש שיחשיבו את הערך הזה כעולה מהערך של המטרה עצמה – קורס אונליין.

4. עריכת החומרים

לאחר שסיימתם לצלם את מה שרציתם, העלו הכל למחשב. צרו לכם תיקייה מסודרת עם כל החומרים של הקורס בדרך שתהיה נוחה, נגישה וברורה לכם או לאחרים (אם אתם מתכוונים להעביר את זה הלאה). צרו תיקייה לכל שלב/שיעור בקורס והכניסו אליה את כל החומרים הרלוונטים – קבצי וידאו, תמונות ,קבצי שמע, טקסטים.

לאחר הצילום ייתכן מאוד שתרצו לבצע עריכות קטנות בוידאו – מחיקות, הוספת מוזיקת רקע, הוספת טקסט, פתיח, לוגו או כל דבר אחר שעולה על דעתכם. את כל אלה ויותר אפשר לבצע בפשטות יחסית עם תוכנה חינמית כמו Windows Movie Maker שמגיעה יחד בדר”כ עם ההתקנה של ווינדוס.
תוכנת אונליין מדהימה איתה תוכלו לערוך את הוידאו, להוסיף מוזיקת רקע ולעשות עוד הרבה דברים מגניבים נקראת Wave.Video – יש לה גרסה חינמית איתה תוכלו לעשות די והותר, ואם תהיו מעוניינים בגרסת הפרו. תקבלו פה דרך הלינק 10% הנחה.
למאגרי תמונות מצויינים בחינם אתם יכולים להיכנס ללינקים הבאים:
Pexels | Pixabay

5. העלאת הקורס לרשת

כשמגיעים לשלב של העלאת הקורס הדיגיטלי לרשת, עומדות לפנינו כמה אופציות – אופציות חינמיות חובבניות יותר, אופציות מקצועיות יותר שגם הן ללא עלות, אופצית עשה-זאת-בעצמך בעלות נמוכה ואפשרות יקרות יותר דרך חברה או פרילנסר שיעשה זאת עבורינו.

אז באמת האופציה הפשוטה ביותר היא העלאה של הקורס והסרטונים לתיקייה בגוגלדרייב. ולאפשר את הגישה לשם ידנית למי שמשלם ואתם מחליטים לתת לו את הקורס.
החסרונות בשיטה הזאת היא שהקורס יראה לא מקצועי ומסורבל, במיוחד אם הוא משלב עוד אלמנטים של מדיה מלבד סרטונים. התשלום לקורס יצטרך להתבצע בדרך שלישית, וחווית המשתמש כנראה לא תהיה בשמים. מלבד זאת לשווק קורס כזה זה כבר עניין מיותר. אך השיטה עשויה להתאים לאנשים שרוצים להפיץ את הקורס בצורה מוגבלת.

אז מהן הדרכים המקצועיות יותר להעלות את הקורס לרשת?

  • אם אנחנו ממשיכים עם הכיוון של הוצאת קורס אונליין בחינם, אז קיימות כמה פלטפורמות שיעשו זאת עבורכם בשיתוף פעולה ובמקצועיות! אחת מהן היא בניית קורס אונליין חינם בFlypage. שם תקבלו דף נחיתה מקצועי, עם פרטים עליכם ועל הקורס, כתובת אישית שתוכלו להפיץ ולשתף בעצמיכם וקורס אינטרנטי בנוי על פלטפורמה מקצועית, אסתטית ונוחה למשתמש גם בטלפון נייד.

    כל זה בהסכם של 50-50 עם האתר. והכי מגניב, זה שאחרי שלב מסויים תוכלו לקחת את דף הנחיתה והקורס לעצמיכם ולקבל 100% מהמכירות של הקורס.
    כל הפרטים כאן בלינק.
    קיימות פלטפורמות מוכרות נוספות שישתפו איתכם פעולה כגון “מייקו” “ואסקולי”. אך בפועל תקבלו פחות מFlypage.

  • עשה-זאת-בעצמך, בניית אתר אינטרנט על פלטפורמת וורדפרס עם תוסף מובנה לקורסים אונליין.
    בדרך זו אפשר להגיע לתוצאה הרצויה בעלויות נמוכות יחסית, אך היא תדרוש ידע טכני, היכרות עם ממשק וורדפרס ולא מעט זמן פנוי 😉 אך החוויה מובטחת!
    תוספים מומלצים לבניית קורס אונליין הם תוספי LMS – Learning Management System שונים כמו LearnDash, Lifter LMS, Learnpress ואחרים.
    תוספים שמאפשרים לך ליצור קורס אינטרנטי מקצועי עם ממשק משתמש נוח ויעיל + מערכת להרשמת משתמשים.
    * יש לקחת בחשבון שבכדי לייצר קורס דיגיטלי המשלב סרטוני וידאו מוצפנים אותם אי אפשר להעביר בהעתקת קישור פשוט רצוי ליצור חשבון Vimeo, או להשתמש בשירות תומך אחר.
  • הדרך השלישית ואולי הפשוטה מכולם, אך גם היקרה ביניהן היא ללכת למקצוען / חברה שתעשה את העבודה עבורכם. לא חסר בוני אתרים, משווקים, פרילנסרים שיעשו לכם עבודה מעולה (גם לא חסר כאלו שיעשו באותו המחיר עבודה בינונית ומטה – כך שכדאי להכיר את מי שבוחרים לעבוד איתו). גם כאן אני מזמין אתכם להיכנס ולהסתכל על העלות של פרויקט כזה בעמוד הקורסים של Flypage.
בניית קורס אונליין

לסיכום אני בטוח שיש עוד דברים רבים שיכולתי לגעת בהם אם הייתי יורד לרזולוציות נמוכות יותר. אבל בגדול זה הכיוון המספיק בשביל לצאת לדרך ואפילו לסיים עם תוצר מקצועי, טוב ומוכר. אם יש לכם שאלות אשמח אם תכתבו לי בתגובות למטה, או שילחו לי הודעה. שתפו אותי באיזה קורס אתם מעוניינים ליצור, מה הVision שלכם ליצירה ?
מאחל לכם פרוייקט טוב ותהליך מרגש ומפרה, מלא הצלחה. 

אהבתם? שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

ספרו לי מה אתם מחפשים